PROGRAM IDENTITETI – ISTRAŽIVAČI „CSI“ UČESTVUJU NA DVA NOVA PROJEKTA

Na prvi program Fonda za nauku Republike Srbije, pod nazivom IDENTITETI, koji finansira projekte isključivo iz oblasti društveno-humanističkih nauka, odazvalo se 1300 istraživača i istraživačica, sa 160 predloga projekata. Od konačnih 16 projekata kojima je odobreno finansiranje, Odsek za sociologiju, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Centar za sociološka istraživanja u Novom Sadu, uključeni su na 2.

Prof. dr Snežana Stojšin i asistent msr Vladan Vidicki su članovi tima na projektu pod nazivom International student migration in the Serbian context and (re)construction of identity: main issues and inputs for policy making (IS-MIGaIN). Prof. dr Snežana Stojšin biće rukovodilac prvog radnog paketa koji će se odnositi na pregled postojeće literature i sekundarnih podataka koji se odnose na temu istraživanja, kao i na izradu dizajna i instrumenata neophodnih za sprovođenje istraživanja. Rukovodilac projekta je dr Vesna Lukić sa Instituta društvenih nauka u Beogradu. Osnovni cilj IS-MIGaIN projekta je utvrđivanje uticaja 2 faktora: 1) migracionog iskustva i 2) prilagođavanja promenama u društvenom okruženju na transformaciju identiteta međunarodnih studenata. Istraživanje će biti sprovedeno na 2 grupe ispitanika – prvu će činiti studenti iz Srbije koji studiraju u inostranstvu i visokoobrazovani stručnjaci iz Srbije koji su se nakon studiranja u inostranstvu vratili u Srbiju; druga grupa će se sastojati od stranih studenata koji trenutno studiraju u Srbiji i stranih visokoobrazovanih stručnjaka koji su nekada studirali u Srbiji. Analiza će se vršiti pomoću kombinovanog metodološkog pristupa koji pruža mogućnost da se istovremeno obuhvate različiti faktori od potencijalnog značaja za istraživački problem poput roda, porodice, prostora, urbanog i univerzitetskog konteksta.

Pored ovog, među odobrenim projektima našao se i projekat pod nazivom Identity orientations and mental health in adolescence: Examining the roles of basic psychological needs and culture, čiji je rukovodilac prof. dr Veljko Jovanović sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a jedan od uključenih istraživača je i doc. dr Aleksandar Tomašević, sa Odseka za sociologiju u Novom Sadu. On će na ovom projektu biti zadužen za konstrukciju različitih modela interakcije između identitetskih orijentacija, zadovoljenja psiholoških potreba i mentalog zdravlja u cilju proveranja hipoteze o uklapanju individualnih i kulturnih identitetskih orijentacija. Takođe, doprineće i kroz rad na kros-kulturalnoj statističkoj analizi dobijenih podataka.

Rok za realizaciju ciljeva projekata i ostvarivanje rezultata je 2 godine (24 meseca), od potpisivanja ugovora, što je tačka u kojoj se ovaj program trenutno nalazi. O toku i daljem razvoju samih projekata ćemo izveštavati na sajtu.

Proudly powered by WordPress | Theme: Code Blog by Crimson Themes.