PROF. DR JOVANI ČIKIĆ DODELJENA NAGRADA „VOJIN MILIĆ“

Prof. dr Jovana Čikić, sa Odseka za sociologiju, dobitnica je Nagrade „Vojin Milić“ za najbolju sociološku knjigu u 2021. godini za studiju Seoske žene i ekonomska (re)produkcija ruralnosti. Knjigu je izdao Filozofski fakultet, 2021. godine.

Od 17 monografija i visokoškolskih udžbenika, komisija u sastavu dr Dragana Zaharijevski, dr Nada Novaković i dr Žolt Lazar nagradu je jednoglasno dodelila knjizi profesorke Čikić.

U obrazloženju stoji: „Autorka se bavi aktuelnim i značajnim problemima koji opterećuju biološku, ekonomsku i socijalnu reprodukciju ruralnih područja u savremenom srpskom društvu; predmet istraživanja je život seoskih žena u uslovima ‘tek delimično transformisanog ruralnog rodnog režima’, koji dodatno opterećuje njihove uloge u seoskim domaćinstvima, posebno u domenu ekonomske reprodukcije. Empirijsko istraživanje na uzorku od preko 500 ispitanica nadovezuje se na domaća istraživanja sela i seljaštva, ali autorka pravi značajan iskorak u analizi aktuelnog ruralnog rodnog režima koji opterećuje položaj seoske žene, jer postoji očigledan nesklad između njene uloge u ruralnoj ekonomiji i maskulinog obrasca donošenja odluka na gazdinstvima. Pored dodatne analize već uočenih problema – nepovoljna starosna struktura seoskih žena za dinamičniju ekonomsku reprodukciju ruralnih područja, uz istovremeno nepovoljan položaj mlađih seoskih žena na tržištu rada – Jovana Čikić izdvaja i analizira razloge nerazvijenosti ženskog preduzetništva na selu, što njenu studiju čini posebno naučno i društveno značajnom.“

Proudly powered by WordPress | Theme: Code Blog by Crimson Themes.